Peste 400 de reprezentanți ai studenților se întrunesc la cea de-a XIII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) organizează cea de-a XIII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR) în perioada 7-15 august 2018, la Baia Mare. Timp de 9 zile, peste 400 de participanți, reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din toată țara, membre ale federației, se vor reuni în Capitala Tineretului din România 2018-2019, la cel mai important și amplu eveniment studențesc din România. Activitățile din aceste zile vor aduce în prim-plan discuții despre nevoile și interesele studenților din țară cu scopul identificării soluțiilor propice, dezbateri pe tematici de interes din societatea noastră, toate acestea finalizându-se cu trasarea strategiei federației pentru următorul mandat și, implicit, an universitar.

Forumului Organizațiilor Studențești din România - Baia Mare 2018
Evenimentul va debuta cu festivitatea de deschidere, care se va desfășura miercuri, 8 august, începând cu ora 10:00, în Aula Magna a Universității Tehnice din Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Deschiderea va beneficia de o serie de invitați precum Ioan Groza, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale (MEN), Nicolae Postăvaru, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Calificări (ANC), Petru Apostoaia, președintele Consiliulul Național al Elevilor (CNE), Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România (CTR) și prof. univ. dr. Petrică Pop-Sitar, prorectorul Universității Tehnice din ClujNapoca.

De asemenea, vor lua cuvântul Marius Deaconu, Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Alin Lucăcean, președintele Ligii Studenților „Pintea Viteazul” (LSPV).
Întrucât ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri, atenția acordată evenimentului istoric se va reflecta în activitățile care vor avea loc pe parcursul FOSR. Astfel, în prima seară, participanții ajunși în Baia Mare vor viziona în aer liber filmul documentar „Marea Unire - România, la 100 de ani”, proiecția acestuia desfășurându-se în parteneriat cu AGERPRES. De asemenea, cei prezenți vor dezbate pe seama Centenarului României, dar și a implicării ANOSR în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, două subiecte care reprezintă un maxim interes pentru federație și pentru care se vor pregăti inclusiv demersuri și evenimente care să marcheze importanța acestora.

În zilele următoare, participanții vor beneficia de sesiuni de formare în domeniile: educațional, resurse umane, scriere de proiecte, fundraising, relații publice, imagine, IT, legislativ și secretariat, leadership și management al proiectelor. În spiritul schimbului de bune practici între studenții țărilor membre UE, evenimentul se va bucura de prezența lui Adam Gajek, președintele European Students’ Union (ESU) și a Shakirei Martin, președintele National Union of Students United Kingdom (NUS UK), alături de care se va dezbate pe tema „Mișcarea studențească la nivel european: între oportunități și provocări”. Nu în ultimul rând, se vor organiza dezbateri vizând General Data Protection Regulation (GDPR) și noul proiect de Lege a Educației Naționale.

Forumul Organizațiilor Studențești din România se va încheia cu sesiunea formală a Adunării Generale ANOSR. În cadrul acesteia, Biroul de Conducere actual își va prezenta activitatea desfășurată pe parcursul mandatului, va fi ales Biroul de Conducere pentru mandatul 2018-2019 și se va trasa strategia de lucru pentru următorul an.

Cea de-a XIII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România este organizată cu sprijinul Ligii Studenților „Pintea Viteazul” (LSPV) și al Universității Tehnice din Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord din Baia Mare (UTCN - CUNBM). Evenimentul este inclus în programul Baia Mare - Capitala Tineretului din România 2018 - 2019.

„Încheiem un an universitar care a fost plin de provocări. ANOSR a reprezentat în continuare cea mai importantă voce a studenților din România. Dimensiunea socială a educației a reprezentat o prioritate, fiind obținute beneficii suplimentare pentru studenți, în special în ceea ce privește finanțarea căminelor și cantinelor. De asemenea, atenția noastră s-a orientat suplimentar către asigurarea calității, o nouă metodologie de evaluare instituțională fiind adoptată cu multiple prevederi propuse de ANOSR. Au existat realizări multiple, care au contribuit semnificativ la îmbunătățirea calității vieții studențești. Le mulțumim colegilor pentru susținerea acordată în atingerea acestor deziderate” - Marius DEACONU, Președinte ANOSR „Următorul an universitar se anunță a fi, din nou, unul plin de evenimente. Dezbaterile din Consiliului Consultativ al Ministerului Educației Naționale, urmate cel mai probabil de lansarea propunerilor din proiectul România Educată, ne vor aduce cu un pas mai aproape de o nouă lege a educației naționale. De asemenea, în plan internațional, România va fi gazda unor multiple evenimente internaționale de mare importanță în perioada în care va deține președenția Consiliului Uniunii Europene, unele dintre acestea vizând direct mediul universitar și, implicit, studenții.

Apropierea față de momentul în care vor fi procese elective în instituțiile de învățământ superior, precum și cele două momente electorale de anul viitor, vor tulbura, fără doar și poate, mediul academic. Suntem convinși însă că vom reuși mobilizarea colegilor noștri pentru a preîntâmpina cât mai multe imixtiuni ale mediul politic în cel universitar. Nu în ultimul rând, noile direcții ale Procesului Bologna vor trebui diseminate în universități, pentru a preîntâmpina o înțelegere greșită a acestora.” - Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, Vicepreședinte ANOSR

Comentarii