Cum va fi piata de rent a car in anul 2023?


Vom vedea de aceasta data, care va fi mai exact drumul pietei de rent a car pentru urmatorii ani. Anul 2020 a fost un an absolut dezastruos pentru domeniul de inchirieri masini. Conform studiului realizat la inceputul de an ( 2021 ), piata de inchirieri auto din intreaga lume pare sa isi revina. Aflam in randurile urmatoare, bazandu-ne pe ultimele statistici, care vor fi preconizarile referitoare la piata de rent a car din Romania si din intreaga lume. Dupa foarte multe falimente si intreruperi de activitate, vedem intr-un final daca exista o raza de lumina pentru anul 2022, respectiv 2023...

In domeniul auto, piata cu cea mai mare cifra de afaceri, dupa productia de autovehicule era in zona de rent a car. In anul 2019, valoarea sectorului de inchirieri masini din Romania aduna suma de 80 de milioane de euro. O data cu intrarea pandemiei in ecuatia serviciului de inchirieri auto, totul s-a transformat intr-un dezastru. Aeroporturile au fost inchise, iar avioanele trebuiau sa circule cu numar limitat de calatori. Oamenii nu mai puteau sau erau limitati pentru  excursii. De asemeni, sistemul de munca Work From Home si panica impusa de Covid a macinat extrem de mult piata de rent a car. Nu doar domeniul de inchirieri masini a fost afectat.

Ne pare rau ca nu am inceput pe o nota mai optimista! Totusi, sa vedem daca exista o sansa de ajunge la liman. Vom afla de aceasta data, cum va fi piata de rent a car in anul 2023 si daca va fi o portita de a ajunge la o oarecare normalitate.

Piata de inchirieri masini in anul 2023 ( preconizari si statistici )

In capitala Romaniei si in Cluj-Napoca sunt concentrate cele mai multe companii de inchirieri auto din tara. Daca pana in anul 2019, o firma de rent a car din orasul Bucuresti avea ocuparea flotei pentru 22 de zile pe luna,... In anul 2020 nu stim daca media a fost mai mare de doua zile. Cu toate acestea, granitele s-au deschis, iar la inceputul anului 2021 economia pare sa se apropie de ce era o data.

Sa vedem mai departe cum va fi viitorul pietei de rent a car si cum va arata ea in anul 2023.

Previziuni si cateva sperante in domeniul de inchirieri auto pentru anul 2023

Piata de inchirieri masini este dependenta de turism. Toate elementele negative ce au aparut in ultimii ani, in serviciile de inchirieri auto din Bucuresti, Otopeni, Romania si din intreaga lume au distrus foarte mult din aceasta piata. Situatia aeroporturilor, turismul, imposibilitatea de a circula dintr-o tara in alta, au diminuat incetul cu incetul valoarea acestui domeniu.

Cu toate acestea, conform studiului facut de marketresearchfuture.com, vedem sanse de revenire pentru anul 2023. In prezent trei elemente ne fac sa fim mai optimisti pentru domeniul de inchirieri masini in viitor:

  • Cresterea economica globala si din Romania de la inceputul anului 2021
  • Dorinta umana de a calatori, care a fost constransa in ultimul an
  • Ridicarea restrictiilor din Statele Unite si Europa

Toate aceste 3 elemente vor ajuta extrem de mult companiile de inchirieri masini. Cum si cat de important va fi acest ajutor, veti vedea in randurile ce urmeaza.

Cresterea economica globala si din Romania va influenta piata de rent a car din anul 2023

Toate previziunile sunt realizate pe fond de crestere. Se spune ca pana la sfarsitul anului 2022, PIB-ul Romaniei va creste cu 3,8%, iar cel pentru anul 2023 va avea o crestere cu 4%. Aceeasi crestere va fi si in Uniunea Europeana. Pentru tarile UE, din Europa de Vest se preconizeaza o crestere in fiecare an de 3,5%. De asemeni, pentru Statele Unite putem vorbi de o crestere 2,9%. Toate acestea ofera sperante pentru domeniul de inchirieri auto.

Vom oferi un mic exemplu, pentru a intelege mai bine acest fenomen. Piata de rent a car din intreaga lume depinde in mare parte de turism. El functioneaza la parametrii maximi, atunci cand bunastarea individului este peste nivelul de supravietuire. Acest fapt, inseamna ca daca oamenii vor trece de pragul "de supravietuire", nevoia de a calatori va aparea imediat.

Ridicarea restrictiilor vor accelera procesul de crestere pentru zona de inchirieri auto

Indiferent ca ai servicii de inchirieri masini in Otopeni, Romania sau in Madrid, Spania,... Tot va trebui ca activitatea ta rent a car sa fie in jurul unui aeroport. El iti va furniza atat clientii business, cat si cei care au venit pentru turism. In anul 2020 a fost o scadere semnificativa pentru industria de inchirieri masini din Romania si din intreaga lume. Cu toate acestea, site-uri precum businesswire.com, preconizeaza ca in anul 2023 piata de inchirieri masini globala va calcula o valoare de 99 de miliarde de euro. Aceasta suma inseamna o crestere cu mai mult de 20%, fata de anul 2019 ( inainte de pandemie ).

Deschiderea aeroporturilor si ridicarea restrictiilor din circulatia aeriana sunt vitale pentru a da drumul pietei de rent a car. De asemeni, toate aceste ingradiri ale drepturilor vor trebui ridicate si de la nivelul restaurantelor. Blocarea si restrictionarea din sistemul Horeca va ingreuna in continuare zona de inchirieri masini. Cei care vor inchiria autovehicule pentru turism vor dori sa stea in restaurante, cafenele si baruri. Inchiderea si restrictionarea lor va influenta turismul, iar in ultima instanta va impacta piata de inchirieri auto.

Dupa cum putem observa, toate aceste elemente sunt in stransa legatura unele cu altele.

Dorinta umana de a calatori, care a fost constransa in anul 2020

Este de ajuns sa restrictionezi o persoana, pentru ca atunci cand ii dai voie sa faca lucrul pentru care a fost restrictionat, sa exagereze de doua ori mai mult. De cand s-au ridicat o parte din restrictii ( la inceputul anului 2021 ), lumea a inceput sa consume din elementele restrictionate in trecut. Oamenii au inceput sa umple fiecare masa de la terasa unei cafenele. Si tot ei, profita de timpul de a sta la terasa pana la ultimul minut.

Deci, dupa cum vedem ridicarea restrictiilor il va face pe om sa consume de doua ori nai mult fata de cat consuma inainte. Pe acest element se bazeaza si site-urile de previziuni, cand spun ca va creste piata de rent a car.

Elemente pe care trebuie sa le ia in considerare o firma de rent a car pentru viitorul apropiat

Pana la sfarsitul anului 2023, se spune ca orice companie de rent a car va trebui sa vina cu ceva nou si sa aiba propria ei aplicatie. Pe piata de inchirieri auto din Romania, putem observa cateva elemente inovative. Spre exemplu, una dintre companiile de inchirieri auto a inventat prima platforma in care persoanele fizice isi pot inchiria masina. Trebuie ca fiecare firma sa se adapteze dupa client si aduca tehnologia in randul firmei.

Deci, cum am spus si in randurile de mai sus, va trebui ca fiecare companie de inchirieri masini sa aiba o aplicatie de rent. Va trebui sa functioneze online pe baza unui site optimizat pentru toate device-urile. Iar,... Daca se va putea, va trebui sa aduca elemente inovative.

Acesta a fost articolul nostru. Ati vazut de aceasta data, cum va arata piata de rent a car in anul 2023.

Va multumim!

Comentarii

Trimiteți un comentariu