Tu înveţi în cameră, sau la sala de lectură?

Nu-mi spune că înveţi tot timpul anului, că nu te cred. Ştiu că laşi tot greul pentru perioada sesiunii, când paginile de parcurs se adună şi nu îţi mai ajung zilele şi nopţile pentru a le citi. Prin urmare, este bine ca timpul scurt pe care îl ai la dispoziţie pentru a te pregăti să îl foloseşti cu maximă eficienţă.


          Desigur că este mult mai plăcut să înveţi acasă. Sau, după caz, în camera de cămin. Acolo eşti într-un mediu familiar, poţi să-ţi faci o cafea, poţi să ciuguleşti nişte chipsuri, poţi să înveţi stând în pat. 

          Dar oare e bine? Aici sunt diverse lucruri care te vor distrage de la învăţat. Poveştile şi glumele colegilor de cameră, vizita altor colegi de pe palier, muzica radioului sau zgomotul televizorului, foşgăiala specifică unui astfel de loc nu te vor lăsa să te concentrezi şi te vei trezi în preajma examenului cu mai mult de jumătate din materie încă neparcursă. Şi asta e nasol, oricât ţi-ar părea ţie că timpul se dilată în noaptea dinaintea examenului.

          Când eram studentă şi îmi dădeam seama că am foarte mult de învăţat pentru un examen, într-un timp extrem de scurt, mă cuprindea disperarea. Şi primul lucru pe care îl făceam era să mă culc. Îmi spuneam că, dacă voi dormi câteva ore, pe urmă voi fi în stare să învăţ fără întrerupere până dimineaţă. Însă mă trezeam mult prea târziu, foarte ameţită, mai pierdeam vremea până când îmi pregăteam cafeaua şi ciuguleam ceva, iar spre dimineaţă mi se făcea din nou somn. În ciuda numeroaselor cafele, nu mă mai puteam concentra şi ajungeam să mă rog la Dumnezeu - atee fiind în perioadele de non-sesiune - să primesc la examen un subiect pe care apucasem să îl citesc. Şi, crede-mă, nu merită să trăieşti un asemenea stres. În plus, materia multă parcursă într-un timp foarte scurt nu are timp să se aşeze, şi ajungi în starea în care toate informaţiile ţi se amestecă în minte. Ai impresia că nu mai ştii nimic.

          Pe când, dacă mergi la sala de lectură, ai toate condiţiile pentru a învăţa în linişte. În primul rând, vei sta la masă, nu în pat, şi astfel te vei putea concentra mai uşor la ceea ce ai de făcut. Apoi, vei avea asigurată liniştea. Cărţile de care vei avea nevoie îţi vor fi tot timpul la îndemână.

          Şi, de ce să n-o spun, vei întâlni oameni noi. Poate chiar îţi vei face prieteni sau vei dobândi un nou iubit. Crede-mă, nu toţi cei care merg la sala de lectură sunt nişte tocilari plictisitori!

Comentarii