Vreau să devin voluntar!

În viaţa fiecăruia dintre noi vine o vreme când ne întrebăm care e scopul nostru pe această lume. Ce facem pentru a merita să trăim. Ce lăsăm în urmă, cum ne punem amprenta asupra celorlalţi, asupra comunităţii în care ne ducem traiul. Nimic nu e mai deprimant decât să te crezi inutil. Nimic nu e mai trist decât să ai impresia că, fără tine, lumea ar fi exact la fel.

Eşti tânăr. Te pregăteşti pentru o carieră. Înveţi, dar asta nu e destul. Îţi rămâne timp liber pe care ai putea să îl foloseşti în mod util. Util pentru viitoarea ta carieră, sau util pentru cei din jurul tău. Poţi deveni voluntar.

A fi voluntar este, cu siguranţă, o experienţă folositoare, mai ales în tinereţe. Ea te învaţă despre responsabilităţi, te conectează la lumea reală, te poate învăţa să comunici cu ceilalţi sau să te ocupi în mod concret de diferite probleme, în funcţie de profilul organizaţiei pe care ai ales-o.

Eu, în studenţie, am fost voluntar la două publicaţii: una pe care o editam şi o distribuiam noi, în cadrul facultăţii de jurnalism unde studiam, dar şi la un cotidian din Baia Mare, unde am lucrat cu mare bucurie o vară întreagă, în vacanţă. Am învăţat astfel mult mai mult decât am învăţat la cursuri şi la seminare. Pentru că una este să ţi se spună ce trebuie să faci, şi alta e să faci efectiv. Aceste stagii de voluntariat mi-au prins foarte bine şi datorită lor mi-am găsit rapid un loc de muncă după absolvire.

Apoi, într-o altă etapă a vieţii, am făcut voluntariat la bibliotecă. Şi aici am învăţat o mulţime de lucruri noi, fascinante. Mi-am dat seama cât de superficială am fost când consideram că munca de bibliotecar e una uşoară şi am realizat ce meserie frumoasă este aceasta.

Dacă vrei să fii voluntar, şi nu ştii de unde să începi, cel mai bine ar fi să consulţi lista cu organizaţiile de tineret din Baia Mare, cărora ai putea să li te alături. O găseşti aici: http://www.baiamare.ro/ro/Viata-in-Baia-Mare/Viata-si-Comunitate/Voluntariat/Voluntariat-si-ONGuri/ONGuri-pentru-tineret/.

Dacă îţi plac animalele şi vrei să le ajuţi, poţi să te înscrii ca voluntar aici: http://www.adoptiicaini.ro/asociatia-salvati-animalele-baia-mare/.

Sau poate că, pe perioada vacanţei, te gândeşti să o zbugheşti din oraş. Să te simţi liber şi util în acelaşi timp. E foarte bine! Poţi ajuta copiii care suferă de cancer, înscriindu-te ca voluntar MagiCamp: http://magicamp.ro/cum-ne-poti-ajuta-tu/. Sau, dacă ai chef de distracţie, poţi deveni voluntar la unul dintre festivalurile preferate, cum ar fi TIFF (http://tiff.ro/content/voluntar-la-tiff ) sau UNTOLD (https://www.untold.com/en ). Trebuie, însă, să aştepţi perioada în care au loc înscrierile.

Sunt şi alte modalităţi în care poţi să te faci util. În care poţi să faci o diferenţă în lumea în care trăieşti. Poţi să donezi bani, de exemplu, pentru o cauză umanitară sau pentru o organizaţie civică. Este, cu siguranţă, o idee mai bună decât să dai 1 leu cerşetorului din faţa supermarketului. Dar, dacă stai prost cu fondurile, soluţia cea mai bună este să devii voluntar. În funcţie de propria personalitate şi de propriile domenii de interes, posibilităţile sunt foarte numeroase. Şi, în mod sigur, satisfacţiile nu vor întârzia să apară.

Comentarii