Datoria de a o face lată în vacanţa de iarnă

Am trăit fiecare vacanţă din vremea studenţiei cu sentimente amestecate: pe de o parte, eram bucuroasă că am parte de timp liber, în care îmi întâlnesc familia şi, în mare, pot să fac ce vreau, iar pe de altă parte, eram tristă pentru că trebuia să mă despart de colegi. Mi-am făcut studiile universitare într-un oraş mai mare, aflat cam la 150 kilometri de oraşul meu natal, ceea ce, în România, nu e puţin.

Vacanţa de iarnă era mereu specială. Era aparte pentru că atunci celebram Crăciunul şi atunci ne făceam laţi de Revelion, dar şi pentru că, odată reveniţi la facultate, ne aştepta sesiunea. Adică singura perioadă din an când studentul învăţa, perioada când nu prea dormea, când îngurgita litri întregi de cafea şi fuma pachet de ţigări după pachet de ţigări, pe stomacul mai mult gol. Căci bani de mâncare nu prea erau, iar pachetele primite de acasă se împărţeau frăţeşte cu toţi colegii de cameră din cămin (şi nu numai). Ţin minte şi acum borcanele cu carne de porc în untură primite de o colegă de acasă şi păstrate sub pat, dar şi delicioasa ciorbă de fasole verde pe care o fierbeam pe reşou, cu păstăi din borcan. Ciorba era bună şi pentru că era fierbinte, ştiut fiind că temperatura din cămin era potrivită mai mult pentru conservare, decât pentru trai.

Dar să revenim la subiect: vacanţa de iarnă. Dacă, în mod tradiţional, Crăciunul se petrece în familie, Revelionul e, tot tradiţional, noaptea libertăţii totale. Atunci e vremea să îţi iei gaşca din facultate, să mergeţi la o cabană la munte şi să petreceţi. Mâncarea nu e importantă, studenţii nu sunt pretenţioşi, dar e neapărat necesar să existe băutură în cantităţi suficiente. Mai e nevoie de muzică şi de bună dispoziţie (mă rog, asta e asigurată, dacă este îndeplinită condiţia despre băutură). N-ar fi rău să fie şi zăpadă. Cât despre echipamente, ele se pot improviza din saci de nylon sau capace de WC, care alunecă bine pe zăpadă.

Dacă eşti fată, trebuie să ai, pe lângă pulovere şi pantaloni matlasaţi, măcar o rochie ca lumea. Una în care să arăţi sexy, să te simţi bine în pielea ta. Şi, pentru binele tău de mai târziu, nişte prezervative.
Noaptea de Revelion trebuie să fie memorabilă. Te vei hrăni din amintirea ei nu doar întreaga sesiune, ci şi ani buni după ce vei fi terminat facultatea. Crede-mă, amintirile din studenţie nu se uită niciodată. Ele stârnesc duioşie şi apropie oameni chiar şi după ce creştetul ţi-a fost invadat de multe fire albe. Aşa că profită de vacanţa de iarnă şi creează-ţi amintiri. Nu e o opţiune, e pur şi simplu o datorie faţă de tine însuţi.

Comentarii