Există viaţă după sărbători?

În ultima perioadă, de o lună de zile sau chiar mai bine, cei mai mulţi dintre noi ne-am concentrat toată atenţia şi toate eforturile asupra sărbătorilor de iarnă. Ce cadouri să cumpărăm, ce ţinute să achiziţionăm, ce să punem pe masa de sărbători, cum să ne împodobim casa şi pomul de iarnă, cum să facem să ne întâlnim cu ceilalţi membri ai familiei şi cu prietenii – acestea au fost principalele noastre gânduri.

Odată ce au trecut sărbătorile, este firesc să ne simţim debusolaţi. Agitaţia specifică lunii decembrie ne-a lăsat cu un gol în suflet, pe care nu ştim cum să îl umplem. Ar trebui să facem ceva, dar nu ştim ce.

Cunosc persoane care, tocmai din aceste considerente, preferă să păstreze bradul şi decoraţiunile de sărbători cât mai mult timp. Unii dintre prietenii mei ţin în casă pomul de Crăciun până spre Paşti. Acest lucru le dă senzaţia că încă este sărbătoare, iar sărbătoarea înseamnă pace şi bucurie. Singurul inconvenient, dincolo de sprâncenele ridicate ale rudelor şi prietenilor care vă vizitează, ar fi că, în cazul în care aţi optat pentru un brad natural, tăiat, acele acestuia vor începe să cadă în scurtă vreme, făcând mizerie în casă. Dacă sunteţi dispuşi să treceţi peste asta, atunci aţi găsit soluţia potrivită.
 O altă idee care aduce întotdeauna bucurie este să mâncaţi dulciuri, în special ciocolată. Ciocolata vă va înveseli, însă pe termen scurt. În plus, poate că după ce aţi mâncat oricum prea mult de sărbători, nu e o idee bună să continuaţi să vă faceţi de cap în felul acesta.

Însă endorfinele se eliberează nu doar când mâncăm zahăr, ci şi când facem sport. Sportul este o soluţie sănătoasă, foarte potrivită pentru perioada de după sărbători, când cei mai mulţi dintre noi dorim să revenim la formele suple de dinaintea lunii decembrie. Combinat cu o dietă bazată pe fructe şi legume, sportul nu are cum să nu dea rezultate. Slăbitul ne va aduce şi bună-dispoziţie, iar stima de sine va creşte.

Mai mult sex – o idee la fel de bună, căci presupune efort fizic şi duce la eliberarea de endorfine. Sexul protejat este sănătate curată şi, uneori, este chiar mai plăcut decât ciocolata. Mai ales că nu îngraşă.

Ideea e că, pentru a umple golul, trebuie să ne găsim o activitate plăcută. Putem să ne apucăm de ceva nou: să învăţăm o limbă străină, să deprindem arta împăturirii hârtiei (origami), să ne înscriem într-un club de lectură sau să învăţăm să tricotăm. Orice ne poate abate gândurile de la tristeţea care ne cuprinde în mod obişnuit în ultimele două luni ale iernii este o soluţie potrivită.

La urma urmei, nu trebuie să disperăm: mai e puţin până la primăvară. :)

Comentarii