Universităţi americane în Europa

Educaţia americană, în mare se bucură de o reputaţie bună pe plan mondial. Suplimentar, mulţi studenţi americani apreciază posibilitatea de a petrece un semestru în străinătate şi după aceea să transfere lecţiile învăţate în Europa (credits) într-o universitate americană. Acesta este şi motivul pentru care multe universităţi în Europa să fie bazate pe modelul american. Deseori se întâmplă colegiile sau universităţile să încerce o combinaţie între cele mai bune practici ale educaţiei americane şi cea europeană.

Continuarea articolului, aici: http://www.uniorbis.com/ro/studii-in-strainatate/universitati-americane-in-europa

Regent’s University Londra

Regent’s University este o instituţie privată destul de mare, având legături strânse cu Webster University. Este amplasată la sfârşitul parcului londonez Regent’s Park – de unde provine şi numele universităţii. Şcoala dramatică în colegiu acordă burse cu numele fondatorului – Kevin Spacey.

University of New York in Praga, Cehia (UNYP)

UNYP are o istorie cam bizară. Universitatea este finanţată de către investitori greci, care sunt proprietarii mai multor instituţii asemănătoare pentru învăţământ superior în Atena, Salonic, Skopje şi Tirana. Totuşi, programele curriculare, sunt complet americane, cu participarea Empire State College, unul dintre colegiile mici din sistemul State University of New York (SUNY).  În universitate - UNYP- sunt predate, predominant, cursuri pentru studii de licenţă, dar există şi opţiuni pentru programe de „Masterat”. Studenţii au posibilitatea să aleagă între un program bazat complet în Praga şi unul, care le va permite să-şi petreacă din timp în St.Paltz College (de asemenea o parte din SUNY).

UNYP a fost înfiinţat în anul 1998 şi de atunci încoace şi-a creat un renume excelent pe piaţa locală de muncă, datorită uşurinţei, cu care absolvenţii colegiului îşi găsesc de muncă după finalizarea studiilor. Pe de alta parte, instituţia, în mod clar, este o întreprindere de business, după cum reiese, în mod clar, şi din distribuirea resurselor financiare. Universitatea se află într-o clădire extrem de funcţională, dar cu aspect gri şi foarte neplăcut, în apropierea de una dintre cele mai aglomerate intersecţii ale oraşului. Biblioteca este mai degrabă simbolică, iar sălile de clasă sunt ocupate la maxim.

The American University of Paris

Aceasta universitate nu este o sucursală a unei instituţii americane, ci o universitate autonomă. Are o reputaţie extrem de bună, dar dezavantajul este, că este destul de scumpă. Suplimentar, cheltuielile de chirie sunt mari, fireşte, fiind amplasată în Paris, unul dintre cele mai scumpe oraşe în Europa.
Nu are complex universitar (campus), dar, în schimb, studenţii pot trăi în familii substitutive, învăţând ori exersând în aşa fel limba şi formându-şi o imagine despre cultura franţuzească.


Franklin College (Lugano, Elvetia)

În momentul de faţă, acesta este cel mai scump colegiu în Europa. Taxa anuală de şcolarizare se ridică la 38 000.00 USD. De aceea studenţii, de regulă, provin din familii bogate şi parcare în faţa complexului este plină de maşini de lux – BMW, Porsche, Ferrari. Bineînţeles, se oferă şi ajutor financiar, dar în volume restrânse.

Colegiul se află în Lugani, unul dintre centrele bancare ale Elveţiei. Clădirea principală este o vilă – palat reconstruită, care oferă o privelişte spre lac şi munţi, care taie respiraţia. Câteodată puteţi vedea şi marmote.

Anglo-American University (Praga, Cehia)

Praga este una dintre cele mai populare destinaţii pentru studenţii străini, nu este greu de înţeles de ce. Datorită patrimoniului cultural extraordinar de bogat şi ritmului energetic de viaţă, Praga este un oraş, adorat de turişti. El oferă o piaţă a muncii destul de flexibilă, multe posibilităţi de investiţii, o infrastructură bună şi cheltuieli destul de reduse pentru viaţa de zi cu zi. În Praga, de asemenea se simt destul de confortabil profesioniştii străini, pentru care capitala se transformă temporar (câteodată şi permanent) într-o a doua casă. Aşadar, nu este ciudat faptul că mulţi aleg să înveţe aici.

Înfiinţat în anul 1990, Anglo-American University (AAUni) este cea mai veche universitate privată din Cehia. Se află într—un castel frumos, la numai câţiva paşi din Charles Bridge (Podul lui Charles), unul dintre cele mai mari obiective turistice ale oraşului.

În comparaţie cu alte universităţi private în ţară, aceasta este destul de mică. De aceea nu dispune de cămine studenţeşti, nici de complex sportiv. Biblioteca, fiind şi destul de bună, nu se poate compara cu restul bibliotecilor din cadrul universităţilor mari. Pe de alta parte, universitatea oferă o taxă de şcolarizare individualizată şi un raport pozitiv între studenţi şi profesori. Cei din urmă sunt, de regulă străini, şi foarte des în ore sunt invitaţi lectori străini, politicieni locali sau ambasadori de cel mai înalt rang. Taxa de şcolarizare nu este foarte mare, în comparaţie cu restul universităţilor asemănătoare din Europa. Întregul curs de formare, adică o durată de trei ani, pentru studiile de licenţă, v-ar costa în jur de 14 000.00 euro ( 18 000.00 USD).

Universitatea este acreditată integral de către Ministerul ceh al Educaţiei. De asemenea, de curând a candidat să devină membru Western Association of Schools and Colleges (WASC), fiind la doar un pas de acreditarea completă.

Studenţii fac parte din state diferite – grupul cel mai mare este compus din americani, cehi, slovaci, precum şi cetăţeni ai multor foste republici sovietice. Una peste alta, în universitate învaţă reprezentanţi ai peste 40 ţări.

University of St. Louis (Madrid, Spania)

Acesta este sucursala din Madrid a universităţii americane notorie în Eruopa, care are un renume extraordinar pe continentul vechi.

John Cabot University (Roma, Italia)

O universitate destul de mică, cu amplasare excepţională, pe dealul Trastavere, într-unul dintre cele mai pitoreşti cartiere ale Romei, popular printre turişti şi plin de cafenele şi restaurante familiale. John Cabot University este acreditat complet de către Middle States Commission of Higher Education (MSCHE).

The American University of Rome (Rome, Italy)

Iată încă o universitate mică, amplasată în partea „pitorească” a Romei. De asemenea acreditat complet de către Middle States Commission of Higher Education (MSCHE).
The American University of Bulgaria (Blagoevgrad, Bulgaria)

Aceasta universitate, creată după căderea Cortinei de fier şi finanţat iniţial prin fondul „Societate deschisă“ al finanţistului George Soros, se bucură de o reputaţie foarte bună. De mulţi ani, rezultatele din testele SAT, depuse de către candidaţi, sunt comparabile cu cele din cele mai bune universităţi americane. Între timp, bulgarii şi românii (în general, cele mai bine prezentate naţiuni), care de curând foloseau AUBG ca o trambulină spre universităţi de renume în Occident, deseori se îndreaptă spre programe de licenţă în Occident. Drept urmare, standardele nu mai sunt atât de înalte ca la început, totuşi universitatea beneficiază de un renume foarte bun.

Este amplasat într-un „castel”, construit la sfârşitul anilor 80, scopul principal al clădirii era să găzduiască festivalul internaţional al partidelor comuniste. Totuşi, locul este bine întreţinut şi modernizat. Blagoevgrad este un oraş mic, liniştit, cu un centru istoric mai degrabă petit, oraşul fiind amplasat în poalele munţilor Pirin şi Rila. Capitala Bulgariei, Sofia este la distanţă de doar o oră de condus.

Comentarii