Voluntariatul, un bun start pentru o viitoare carieră

În urmă cu câteva zile, Radio România Actualităţi difuza un interviu cu Gabriela Toma, tânăra care a primit premiul Voluntarul anului 2017. Ea este voluntară la Asociaţia Young Initiative din anul 2010, iar de anul trecut este coordonatorul proiectului “Punţi către cunoaştere”, prin care sprijină copiii şi tinerii instituţionalizaţi. Spunea această tânără frumoasă la suflet la Radio România Actualităţi că “Voluntariatul este o modalitate prin care poți să îi faci pe ceilalți să se simtă mai bine, să fie fericiți și mai productivi”. Şi pentru mine e evident că avea dreptate. Dar atunci de ce nu este voluntariatul o activitate mai răspândită în România? De ce nu îşi doreşte fiecare să devină voluntar, ştiut fiind faptul că a-i face pe alţii fericiţi, a fi generos, este o modalitate sigură ca şi cel care oferă să devină, la rândul lui, fericit?

Majoritatea tinerilor motivează că nu au timp să se ocupe de activităţi de voluntariat. Această scuză, desigur, nu ţine. Oricât ar avea de învăţat pentru şcoală sau pentru facultate, e clar că nu pot învăţa tot timpul. Iar statisticile referitoare la rezultatele şcolare ale elevilor români ne garantează faptul că tinerii, în majoritate, nu sunt preocupaţi prea mult de învăţătură. Şi atunci, de ce nu au timp pentru voluntariat? Pentru că, probabil, nu li se pare important. Pentru că nu îi preocupă cu adevărat viaţa celorlalţi. Căci voluntariatul este o activitate benevolă în slujba Celuilalt. Şi, nu în ultimul rând, pentru că nu cunosc Legea Voluntariatului.

În ţara noastră a intrat în vigoare în anul 2014 Legea nr. 78 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România. Aceasta are cel puţin două prevederi care ar trebui să atragă atenţia viitorilor absolvenţi, pentru că ele îi pot ajuta în carieră. Astfel, articolul 10 prevede, la alineatul (2): “Activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite”. Iar articolul 23 stipulează: “La concursurile organizate pentru ocuparea posturilor, dacă doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, autorităţile şi instituţiile publice şi angajatorii persoane fizice sau juridice pot acorda punctaj suplimentar candidaţilor care prezintă unul sau mai multe certificate de voluntariat obţinute din activităţi de voluntariat, eliberate în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în situaţia în care acestea constituie criterii de selecţie.”

Aşadar, din start, tinerii care au prestat o activitate de voluntariat vor fi avantajaţi în carieră. Veşnicile nemulţumiri ale tinerilor absolvenţi, care nu se pot angaja pentru că cerinţele posturilor scoase la concurs se referă şi la experienţa dobândită, nu mai sunt valabile. Acum, fiecare tânăr îşi are viitorul în propriile mâini. Depinde de fiecare ca, prin muncă şi perseverenţă, să poată începe o carieră aşa cum îşi doreşte.

Comentarii