Dr. Miţu

De o vreme nu-mi pot scoate o idee din minte. Mă macină zi şi noapte. O vreme am ţinut-o doar pentru mine, mi se părea că dacă aş fi spus-o, poate că m-aţi fi privit puţin altfel. Dar acum nu mai pot. Uite, o spun.
Vreau să-mi dau motanul la universitate. Nu, nu să studieze. Să predea. Cred că adevărat că are calificarea necesară. Cred că se pricepe, ca nimeni altul, la ceea ce face. Este un maestru în domeniul său.
Dar mai întâi, aş dori să-şi ia doctoratul. Nu că aş avea încredere în alstfel de titluri, în ziua de azi oricine poate ajunge doctor. S-a văzut, de altfel, asta şi prin politică. Dar totuşi, în comunitatea noastră, poate că Miţu ar fi mai respectat dacă şi-ar atârna pe perete, în camera lui, o diplomă frumos înrămată. Cu ştampilă şi semnătură făcută cu cerneală.
M-am gândit deja la tot. Teza lui de doctorat s-ar putea numi: „Cum să determini fiinţele umane să fie mulţumite de viaţa lor, în doar cinci minute”. Gândiţi-vă ce ar însemna asta. Ar fi începutul unei revoluţii. Ar fi salvarea de care România are nevoie. Sau chiar întreaga Europă. Dacă ar deţine acest secret, cum să facă să devină mulţumiti de viaţa lor, oamenii nu ar mai pleca peste hotare, nu s-ar mai plânge, nu s-ar mai sinucide, nu ar mai protesta, şi totul ar fi mult mai aproape de perfecţiune.
Nu vreau să fur subiectul tezei de doctorat a lui Miţu. Dar totuşi, un mic sinopsis pot să scriu aici. Pentru a fi mulţumite de viaţa lor, fiinţele umane trebuie să îl împrumute, pentru cinci minute, pe Miţu. El ştie cum să se alinte, cum să închidă ochii în timp ce îl scarpini pe spate, cum să toarcă în timp ce îl mângâi pe burtică, cum să îşi întindă nasul înspre nasul tău şi cum să stea liniştit în braţele tale, sforăind uşurel, astfel încât să te cuprindă, încet dar sigur, un somn liniştitor.
Un astfel de tratament, care relaxează deopotrivă corpul şi mintea, este suficient pentru îndepărtarea stresului şi a tuturor grijilor. Dintr-o dată, vei privi viaţa cu alţi ochi. Vei vedea preponderent părţile ei bune şi vei tinde să treci mai uşor peste nemulţumirile tale.
Miţu este secretul unei vieţi sănătoase şi al păcii sociale. Eu cred că titlul de doctor îi este deja asigurat. Practic, teza lui este gata, mai trebuie doar pusă pe hârtie. Odată publicată, ea se va achiziţiona împreună cu închirierea, pentru cinci minute, a motanului meu. Preţurile vor fi modice.

Comentarii