Nu există scuze pentru neştiinţă

Numărul muncitorilor necalificaţi în România este îngrijorător de mare, iar aceştia sunt prost plătiţi. Primele 10 ocupaţii angajatoare din ţara noastră sunt din zona de muncă necalificată, fie că este vorba despre industria confecţiilor, despre cea de maşni, despre pază şi securitate, demolări sau construcţii. Ponderea muncitorilor necalificaţi în numărul total de angajaţi este în creştere în continuare, arată un studiu recent (sursa, aici: https://adevarul.ro/economie/bani/romaniamuncitorilor-necalificati-platiti-salariul-minim-1_5b3e4118df52022f75e3611b/index.html )

Aceasta este o tendinţă îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât, în secolul XXI, tot mai mult munca angajaţilor este înlocuită de roboţi. Sunt vizate tocmai meseriile care presupun muncă necalificată, repetitivă. Aceşti oameni, care pot spune că nu ştiu să facă nimic, trebuie să afle că locul lor de muncă va fi, mai devreme sau mai târziu, în pericol.

Singura modalitate în care ne putem apăra este învăţarea. Calificarea într-o anumită specialitate ne va face mai puţin dispensabili, iar munca noastră va fi mai apreciată, inclusiv financiar.

Este cu atât mai greu de înţeles tendinţa semnalată la noi, de creştere a ponderii muncitorilor necalificaţi, cu cât, în era Internetului, e tot mai uşor să înveţi. Să înveţi orice. Sigur, rămân variantele clasice, cu studii universitare şi postuniversitare, cu şcoli duale sau de meserii, cu şcolile populare de artă etc. Dar au apărut o mulţime de posibilităţi noi de a învăţa, de la programare la limbi străine, de la artă la cum să acorzi primul ajutor. La o simplă căutare pe Google, apar zeci de oferte. Şi nu există scuza lipsei banilor: multe din aceste cursuri sunt gratuite. Practic, nu ai nevoie decât de timp, răbdare şi de disponibilitatea de a depune efort, pentru a învăţa ceva nou. Ceva ce te pasionează, pentru care ai aptitudini, ceva ce te va ajuta la găsirea unui loc de muncă mai bun.

Spre exemplu, ştiaţi că marile universităţi ale lumii oferă cursuri online gratuite? Singurul lucru pe care trebuie să îl faceţi pentru a le accesa este să vă creaţi un cont. Găsiţi un link util cu domeniile cele mai interesante, aici : http://www.life.ro/fine-living/trends/cursuri-online-gratuite-oferite-de-universitati-internationale-renumite-17903703

Dacă sunteţi dispuşi să ieşiţi din zona de online şi dacă sunteţi şomer, puteţi să vă înscrieţi la unul dintre cursurile gratuite oferite de Agenţia Naţională sau Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. Ele se organizează periodic, în funcţie de cerere, iar absolvenţii primesc diplome recunoscute de Guvern.

Doar pentru a vă demonstra că pe Internet găseşti cursuri despre cele mai surprinzătoare teme, vă voi da un astfel de link : http://cursurigratuite.ro/ Studiaţi-l, poate veţi găsi ceva ce vă doreaţi de mult să învăţaţi.

Aşa că, astăzi, nu există scuze pentru neştiinţă. Învăţarea poate avea loc oriunde şi la orice vârstă. E nevoie doar de puţină ambiţie şi responsabilitate.

Comentarii