Universitatea de Vară de la Vama Veche

Se plâng adulţii că tinerii nu sunt serioşi, că nu învaţă suficient, că nu citesc şi aşa mai departe. Bine, asta se întâmplă de când lumea, doar că azi, când avem Internet şi televizoare, se aude mai tare.

Ei, păi atunci să facem ceva, zic. Fiind vacanţă, deci învăţământul superior în pauză, am putea înfiinţa o universitate de vară. Ea ar trebui să răspundă nevoilor studenţilor, aşa că cel mai bine ar fi să căutăm locul cel mai aglomerat cu tineri la momentul acesta. Un loc potrivit ar fi Vama Veche, o staţiune foarte drăguţă de pe litoral, care în plin sezon devine neîncăpătoare.

Cursurile ar trebui să fie cât se poate de diverse. Ar trebui început cu lecţii despre fauna marină şi pescuit. Dacă te trezeşti dis-de-dimineaţă (sau, mai aproape de realitate, dacă pe la 5-6 dimineaţa încă nu te-ai culcat) o să vezi plutind pe apa mării bărci pescăreşti. Scăldate în lumina discretă a soarelui, acompaniată de Bolero-ul lui Ravel, care se aude întotdeauna de la una dintre cârciumile de pe plajă, aceste bărci pescăreşti sunt o invitaţie la pace sufletească şi bucurie molcomă.

Şi dacă tot vorbeam despre Bolero, nu ar fi rele nişte cursuri de muzică, aplicate şi pe piesele care se aud de obicei în cluburile din Vamă. O introducere în istoria rock-ului, un curs de poezie, aplicat pe versurile cântecelor, ar fi tot ce se poate mai potrivit. Desigur, nu pot lipsi nici cursurile de dans, deşi, la anumite ore din noapte, tinerii devin atât de extrovertiţi, încât chiar nu le mai pasă cum se mişcă. Şi o fac cu o dezinvoltură pe care părinţii lor nu ar putea să şi-o imagineze niciodată (şi e chiar mai bine că nu şi-o imaginează).

Pe urmă, vin cursurile practice. Cum să desfaci o sticlă de bere dacă nu ai desfăcător, spre exemplu. Sau cum să îţi cumperi o ciorbă de la Papa la Sanyi, în plin sezon, fără să stai la coadă (pe ăsta aş vrea să îl urmez şi eu). Cum să fumezi în pat fără să dai foc la cearceaf. Sau cum să bei cât vrei fără să ţi se facă rău. Acestea sunt cursuri care vor atrage întotdeauna prin utilitatea lor.

Cursurile s-ar plăti în sticle de bere (de preferinţă, pline) şi ar avea loc la ore rezonabile ale dimineţii, de exemplu după ora 13. Sunt convins că s-ar înscrie o grămadă de oameni. Tinerii chiar vor să înveţe, dar despre lucrurile care îi preocupă pe ei.

Comentarii