Cum alegem un soundbar?

Soundbarul devine din ce in ce mai popular si, intr-o anumita masura, e strans legat de popularitatea televizoarele LCD/LED dar nu numai.

Soundbar-urile sunt un tip de sistem audio modern, compact si din ce in ce mai cautat de catre utilizatorii din toata lumea. Scopul lui principal este sa imbunatateasca sunetul pe care-l produce televizorul dumneavoastra, dar se poate folosi si ca boxa/sistem audio independent. Experienta audio depinde in functie de modelul ales si de pretul pe care sunteti dispus sa-l platiti. Exista modele care costa chiar si sub 100 de lei dar si modele care costa cateva mii de lei, dar care va pot oferi o experienta similara cu cea din cinematografe.

Revenind la intrebarea din titlu, exista cateva recomandari pe care va sfatuiesc sa le urmati atunci cand sunteti in cautarea unui soundbar. In primul rand, cel mai important factor este pretul din punctul meu de vedere. Aici depinde de preferintele, de asteptarile si de bugetul pe care sunteti dispus dumneavoastra sa-l cheltuiti. Nu va pot spune care este categoria de pret unde sa va uitati, dar va pot recomanda sa cautati oferte si sa analizati cu atentie piata.

 Un alt lucru foarte important in alegerea unui soundbar este tipul acestuia. Exista cateva tipuri de soundbar-uri: cele cu doua difuzoare, cele 2.1 formate dintr-un soundbar sau dintr-un soundbar+woofer, respectiv sistemele 5.1 formate din soundbar si boxele aferente. Mai nou am vazut si sisteme 7.1, dar sunetul oferit este unul virtual, nicidecum pe 7 canele reale. Daca ma intrebati pe mine, m-as orienta catre un sistem 5.1 sau 7.1 intrucat ofera o experienta audio completa si un sunet surround excelent. Mentionez ca sunt mai scumpe in comparatie cu celelalte tipuri, dar daca sunteti pasionat de acustica consider ca merita.

Un alt lucru dupa care as alege un soundbar este brand-ul. Desi in anul 2020 brand-ul nu mai este atat de relevant ca in trecut, tot m-as orienta catre o companie cunoscuta, cu traditie in spate si care stiu ca ofera o garantie valabila pe teritoriul Romaniei. Cele mai bune si cunoscute brand-uri care produc soundbar-uri sunt: JBL, JVC, Sony, Samsung, Bose, Harman Kardon, LG sau Panasonic. Bineinteles, exista si alte brand-uri care produc soundbar-uri ok dar acestea consider ca sunt cele mai populare.

Alegerea unui soundbar se bazeaza in principal pe asteptarile dumneavoastra, pe preferinte si pe bugetul de care dispuneti. Daca urmariti pasii pe care I-am prezentat mai sus sunt convins ca o sa faceti cea mai buna alegere!

Comentarii